مجموع اعتبارات وزارت ارتباطات و دستگاههای تابعه آن در بودجه سال ۱۴۰۴ با ۲۳ درصد رشد نسبت به سال قبل، به ۲۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان رسید.
به گزارش پیـوست، بودجه اختصاصیافته به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و دستگاههای وابسته آن در سال آینده نسبت به سال ۱۴۰۳ افزایش ۲۳ درصدی داشته است. از این میزان، ۹۴ درصد از اعتبارات، معادل ۲۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، مستقیماً از طریق ستاد مرکزی وزارت ارتباطات هزینه خواهد شد و ۶ درصد باقیمانده به دستگاههای تابعه تخصیص مییابد.

تمرکز بودجه بر توسعه زیرساختهای ارتباطی
بررسیها نشان میدهد که بخش عمدهای از این بودجه، یعنی ۹۱ درصد، معادل ۲۰ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، به تملک داراییهای سرمایهای اختصاص خواهد یافت. این رقم نسبت به سال گذشته که ۸۷ درصد از اعتبارات در این بخش هزینه شده بود، افزایش داشته است.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، دستگاههای اجرایی حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات حدود ۰.۷۸ درصد از کل اعتبارات ملی را به خود اختصاص میدهند. در این میان، سهم اعتبارات هزینهای فاوا ۰.۱۳ درصد و سهم اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای ۹۲.۴ درصد از کل اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای ملی است.

از دید مرکز پژوهشها، وابسته نبودن این بخش به سایر منابع دولتی برای پوشش هزینهها، یکی از نکات مثبت بودجه ارتباطات و فناوری اطلاعات است. درآمدهای این حوزه برای سال آینده ۳۰ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد شده که از این میزان، مجموع اعتبارات تخصیصیافته به این بخش ۲۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان خواهد بود.
درآمدهای بخش ارتباطات و نقش سازمان تنظیم مقررات
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با سهم ۹۴ درصدی از کل درآمدهای دولت در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، رتبه اول را در کسب درآمدهای این بخش دارد. این درآمد عمدتاً از حقالسهم دولت از درآمد اپراتورها تأمین میشود که بهعنوان یک منبع پایدار و قابلاتکا در بودجه در نظر گرفته شده است.
اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای وزارت ارتباطات در لایحه بودجه ۱۴۰۴ بیش از ۲۰ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان برآورد شده که بیش از ۱۸ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان آن از محل درآمد-هزینه و حدود هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان آن از اعتبارات عمومی دولت تأمین خواهد شد.
تمرکز دولت بر توسعه شبکه ملی اطلاعات و زیرساختهای دیجیتال
طبق بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس، اولویتهای سرمایهگذاری وزارت ارتباطات در سال ۱۴۰۴ شامل موارد زیر است:
- توسعه زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات
- تکمیل زیرساختهای اطلاعاتی و اقتصادی دیجیتال
- گسترش زیرساختهای فضایی و مخابراتی
- توسعه متوازن منطقهای در حوزه فاوا
رشد ۱۹ درصدی بودجه ارتباطات و فناوری اطلاعات نشان میدهد که سرمایهگذاری دولت در این بخش نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. بودجه اختصاصیافته به طرحهای توسعهای این حوزه از ۲۱ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۳ به ۲۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۴ رسیده است.
مهمترین برنامه وزارت ارتباطات برای سال آینده، توسعه خدمات زیرساختی و کاربردی شبکه ملی اطلاعات است که اعتباری ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی به آن اختصاص یافته است. این رقم ۲۱ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
تمرکز بر توسعه هوش مصنوعی و چالشهای آن
در لایحه بودجه ۱۴۰۴ مبلغ ۲ هزار میلیارد تومان برای توسعه هوش مصنوعی در نظر گرفته شده است. بااینحال، مرکز پژوهشهای مجلس این تخصیص بودجه را دارای چندین اشکال اساسی دانسته است:
- دستگاه متولی آن مشخص نشده است.
- برنامه مشخصی برای اقدامات و فعالیتهای مرتبط با آن ارائه نشده است.
- مبلغ اختصاصیافته برای توسعه زیرساختهای هوش مصنوعی کافی نیست.
همچنین، این مرکز تأکید کرده است که دولت طی سالهای اخیر کمکهای مالی زیادی به اپراتورهای مخابراتی برای توسعه شبکه فیبر نوری ارائه کرده، اما این کمکها در عمل به تحقق اهداف موردنظر منجر نشده است.
منبع: peivast.com