واردات نفت ایران به چین به بالاترین سطح از اکتبر گذشته رسید
بر اساس دادههای موسسه تحلیلی کپلر، واردات نفت ایران به چین در ماه فوریه ۲۰۲۴ با افزایش چشمگیر ۸۶ درصدی به ۱.۷۴ میلیون بشکه در روز رسید. این میزان بالاترین سطح از اکتبر گذشته بهشمار میآید و نشاندهنده جهش قابل توجه در صادرات نفت ایران به بزرگترین خریدار نفت این کشور است.
رفع گلوگاههای لجستیکی و استفاده از روشهای جدید انتقال
معاملهگرانی که به دلیل حساسیت موضوع خواستار عدم افشای نام خود شدند، اشاره کردند که این افزایش واردات پس از رفع مشکلات لجستیکی ناشی از محدودیتهای شدید آمریکا و با استفاده از روشهای جدید انتقال محمولهها، از جمله انتقال کشتی به کشتی و استفاده از پایانههای جایگزین، محقق شده است.
نقش پالایشگاههای «تیپاتها» در واردات نفت ایران
چین به طور سنتی بزرگترین خریدار نفت ایران است و بیشتر محمولههای نفتی ایران به پالایشگاههای کوچک و مستقل این کشور که به «تیپاتها» معروف هستند، ارسال میشود. این تجارت که منبع مهم درآمدی برای تهران به شمار میرود، در عین حال با فشارهای تحریمی از سوی ایالات متحده روبهرو بوده است.
واکنش آمریکا و ادامه تجارت نفت ایران
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، هفته گذشته در مصاحبهای با فاکس بیزینس اعلام کرد که آمریکا قصد دارد صادرات نفت ایران را به کمتر از ۱۰ درصد سطح فعلی کاهش دهد. او خرید نفت تحریمی توسط چین و احتمالا هند را «غیرقابل قبول» خواند.
با این حال، طبق گفته معاملهگران، زنجیره تأمین نفت ایران به سرعت به فشارهای آمریکا واکنش نشان داده و با استفاده از نفتکشهای تحریم نشده و شرکتهای پوششی جدید، توانسته است روند تجارت نفت ایران را همچنان حفظ کند.
افزایش نظارتهای تحریمی و تاثیر آن بر تجارت نفت ایران
این افزایش واردات در شرایطی رخ داده است که از اواخر سال گذشته و در ماههای پایانی دولت بایدن، نظارتهای تحریمی افزایش یافته و دهها نفتکش، معاملهگر و شرکت کشتیرانی در لیست سیاه قرار گرفتهاند. با این حال، علیرغم این فشارها، تجارت نفت ایران همچنان به جریان خود ادامه میدهد.