امیر قدیری، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری وستا، پیشبینی کرد که بازار جهانی هوشمندسازی معادن تا سال ۲۰۲۵ به ارزش ۳۴.۵ میلیارد دلار برسد. به گفته وی، منطقه آسیا که شامل کشورهای ایران، ژاپن و روسیه میشود، به دلیل ظرفیتهای بالای خود، یکی از مهمترین مناطق برای رشد این صنعت خواهد بود.
در رویداد جذب سرمایه برای استارتآپها در حوزه هوشمندسازی معادن و صنایع وابسته، که بخشی از سلسله رویدادهای پیوند با محوریت جذب سرمایه است، سحر بنکدارپور، رئیس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران، گفت: “با توجه به ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در اتاق تهران، ما در راستای حمایت از شرکتهای دانشبنیان و تیمهای فناورپایه با سطح تکنولوژی پیشرفته، اقدام به برگزاری سلسله رویدادهای پیوند کردهایم.”
وی افزود: “فراخوان این رویداد در مرداد ماه امسال منتشر شد و از بین حدود ۲۲ تیم ثبتنامکننده، ۱۱ طرح از طریق غربالگری انتخاب شدند.”
سپهر برزیمهر، قائممقام دبیرکل اتاق بازرگانی تهران، در ادامه به اهمیت نوآوری در کسبوکارها اشاره کرد و گفت: “ما توانستهایم همکاریهای موثری با شرکتهای سرمایهگذاری، بخش خصوصی و نهادهای مالی ایجاد کنیم تا فرایند همافزایی سرمایهگذار و سرمایهپذیر تسهیل شود.”
وی همچنین به استفاده از ظرفیت ۴۰ هزار عضو اتاق بازرگانی تهران و شبکه ارتباطی گسترده این اتاق برای توسعه بازار محصولات نوآورانه اشاره کرد و افزود: “یکی از اقدامات ما ایجاد یک پنجره واحد برای موضوعات دانشبنیان و نوآوری بوده است که به فعالان این حوزه کمک میکند تا بتوانند بهسادگی با بخشهای مختلف اکوسیستم ارتباط برقرار کنند.”
کامران وکیل، نایبرئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی ایران، در این رویداد بر لزوم هوشمندسازی صنعت معدن تأکید کرد و گفت: “طبق برنامه توسعه هفتم، بخش معدن باید به رشد ۱۳ درصدی برسد، اما این هدف تنها با استفاده از فناوریهای نوین قابلتحقق است. هوشمندسازی در این حوزه دیگر یک انتخاب نیست بلکه یک الزام ملی است.”
وی افزود: “در حال حاضر، صنعت معدن کشور به لحاظ فناوری بسیار عقبتر از سایر بخشهاست. فرآیندهای اکتشافی هنوز بهطور کامل سنتی انجام میشود و هیچ فناوری مدرنی وارد این صنعت نشده است.”
امیر قدیری، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری وستا، در ادامه به اهمیت دیجیتالسازی صنعت معدن اشاره کرد و گفت: “فاجعه معدن طبس در ۳۱ شهریور ۱۴۰۳، تلنگری جدی برای ما بود. اگر هوشمندسازی معادن ۵ یا ۱۰ سال پیش آغاز میشد، شاید این حوادث قابلجلوگیری بودند. امروز ما اینجا هستیم تا از ایدههای نوآورانه برای تحول در صنعت معدن حمایت کنیم و ۲۰ سال دیگر نخواهیم پرسید چرا فجایعی مشابه طبس رخ داد.”
قدیری به آمارهای جهانی اشاره کرد و گفت: “۴۰ شرکت برتر حوزه معدن در جهان از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۲ سرمایهگذاریهای گستردهای انجام دادهاند. در سال ۲۰۱۲، سرمایهگذاری این شرکتها به ۱۶۹ میلیارد دلار رسید. پیشبینی میشود بازار جهانی هوشمندسازی معادن تا سال ۲۰۲۵ به ۳۴.۵ میلیارد دلار برسد و منطقه آسیا، از جمله ایران، به دلیل ظرفیتهای بالای خود، از مهمترین مناطق برای رشد این صنعت خواهد بود.”