ریال دیجیتال که در سال ۱۴۰۴ بهعنوان یکی از برنامههای بانک مرکزی معرفی شده است، در سال گذشته در قالب پروژهای آزمایشی در برخی حوزهها مانند حملونقل عمومی و کالاهای استراتژیک مانند نان، آغاز به کار کرد. اکنون بانکها برنامه دارند که استفاده از «ریال دیجیتال» را در حوزههای جدیدتری همچون سوخت و دیگر خدمات عمومی گسترش دهند. با این حال، به نظر میرسد که برای اجرایی شدن این توسعهها، نیازمند بهبود دستورالعملهای بانک مرکزی است.
نسیم جمشیدی، رئیس اداره عملیات بانکداری الکترونیکی بانک آینده، در اینباره میگوید: «پروژه ریال دیجیتال تاکنون به صورت آزمایشی اجرایی شده و هیچ چالش جدی در فرآیندها وجود نداشته است. البته برخی مشکلات اجرایی وجود دارد که نیاز به دستورالعملهای جدید برای رفع آنها وجود دارد.»
چالشها و نیاز به بهبود دستورالعملها
با توجه به اینکه «ریال دیجیتال» در گذشته بهصورت آزمایشی و بدون تبلیغات گسترده راهاندازی شده بود، هنوز بسیاری از مسائل امنیتی، شناسایی سوءاستفادهها، و تسویههای بین بانکی نیاز به بهبود دارند. جمشیدی ادامه داد که دستورالعملهایی که بانک مرکزی برای «ریال دیجیتال» ارائه کرده است، هنوز در زمینههای مختلفی از جمله شفافیت و جلوگیری از تقلب و مغایرتهای بین بانکی بهطور کامل اجرایی نشده است.
پروژههای جدید برای گسترش استفاده از ریال دیجیتال
یکی از پروژههای جدیدی که بانک سپه در راستای گسترش استفاده از «ریال دیجیتال» دنبال میکند، ایجاد کاربردهای متنوع در بخش سوخت است. به گفته علیرضا آقاخانی، معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت امیدپی، این بانک به دنبال اجرای پروژهای است که استفاده از ریال دیجیتال را در پرداختهای سوخت تسهیل کند. او افزود: «پمپبنزینها و وزارت نفت در حال کار بر روی یک راهحل برای ارائه تجربه کاربری بهتر و کاهش تغییرات در این فرآیند هستند.»
استفاده از ریال دیجیتال در نانواییها و فروشگاهها
یکی دیگر از پروژههای موفق بانک سپه در زمینه «ریال دیجیتال»، تعریف این شیوه پرداخت در نانواییها بود. آقاخانی توضیح داد: «با توجه به اینکه پروژه نان در شبکه پرداخت ضریب نفوذ بالایی دارد، بانک مرکزی مسئولیت این پروژه را به بانک سپه محول کرد تا «ریال دیجیتال» را به نانواییها معرفی کند.» به گفته او، در حال حاضر حدود ۸۵ هزار پایانه فروش در نانواییهای سراسر کشور به «ریال دیجیتال» و «کهربا» تجهیز شدهاند.
اثرات افزایش سرمایه بانکها بر ریال دیجیتال
در خصوص تأثیر افزایش سرمایه بانکها بر توسعه «ریال دیجیتال»، جمشیدی معتقد است: «افزایش سرمایه بانکها موجب بهبود کفایت سرمایه و ترازنامه آنها میشود که این امر در پیادهسازی و توسعه پروژههایی مانند «ریال دیجیتال» تأثیرگذار است.» او همچنین افزود که در نهایت، بانک مرکزی مسئول طراحی و تصویب برنامههای مربوط به استفاده از «ریال دیجیتال» است و باید مسیر سرمایهگذاری شبکه بانکی را در این حوزه مشخص کند.
منبع: peivast.com