استارلینک، اینترنت ماهوارهای شرکت ایلان ماسک، وارد جنگ جدیدی در کانادا شده است که ممکن است دسترسی این شرکت به میلیونها دلار یارانه دولتی را محدود کند. نزدیکی ماسک به دولت ترامپ و افزایش احساسات ضدآمریکایی در کانادا به دلیل اقدامات تند دولت آمریکا باعث شده است که شرکتهای تحت رهبری ماسک تبدیل به موضوعی تنشآلود میان دو کشور شوند و حالا بزرگترین شرکتهای مخابراتی کانادا خواهان حذف استارلینک از طرح یارانههای دولتی هستند.
به گزارش فایننشال تایمز، شرکتهای مخابراتی بل و زیرمجموعه آن، Northwestel، در تلاشاند تا مقامات کانادایی را به حذف استارلینک از طرح حمایت مالی دولت برای ارائهدهندگان اینترنت در مناطق شمالی کانادا ترغیب کنند. کمیسیون رادیو-تلویزیون و مخابرات کانادا (CRTC) حالا باید تصمیمی حساس بگیرد که تحت نظارت شدید قرار دارد.
شرکت بل که سهام آن در تورنتو ثبت شده است، میگوید که استارلینک قیمت یکسانی را در سراسر کشور ارائه میدهد و نباید از حمایت بیشتری برای ارائه خدمات در مناطق دورافتاده برخوردار شود. اما اسپیسایکس، ارائهدهنده استارلینک، با رد این ادعا میگوید که چنین اقدامی ضدرقابتی است و باعث محدود شدن انتخاب مردم میشود. اسپیسایکس همچنین معتقد است که این اقدام منجر به افزایش هزینه خدمات اینترنت خواهد شد.
استارلینک که در سال ۲۰۲۲ مجوز رسمی فعالیت در کانادا را دریافت کرد، توانسته است در مناطقی نظیر یوکان، مناطق شمالغربی و نوناووت که از پوشش فیبر نوری بیبهرهاند، نفوذ خود را تقویت کند. این مناطق وسیع که دسترسی به آنها تنها از طریق هوا یا دریا ممکن است، به اینترنت ماهوارهای نیاز دارند.
از زمان تایید فعالیت استارلینک در کانادا، این شرکت بیش از ۴۰۰ هزار کاربر فعال در کشور به خود جذب کرده است. قیمت خدمات استارلینک بین ۱۴۰ تا ۱۸۹ دلار کانادا در ماه است.
تنشهای سیاسی و اقتصادی بین کانادا و ایلان ماسک
در پی جنگ تجاری فزاینده میان دولت ترامپ و متحدانش، کانادا به ویژه علیه شرکتهای ماسک وارد عمل شده است. استانهای مختلف کانادا از جمله انتاریو و کبک در پاسخ به سیاستهای دولت آمریکا اقداماتی علیه استارلینک اتخاذ کردهاند. استان انتاریو قرارداد ۱۰۰ میلیون دلاری خود با استارلینک را لغو کرد و استان کبک نیز که مبلغی در حدود ۱۳۰ میلیون دلار برای خدمات استارلینک هزینه کرده بود، اعلام کرده که یارانه خود را تمدید نخواهد کرد.
در حالی که شرکتهای مخابراتی بزرگ کانادا مانند راجرز در ابتدا قراردادهایی برای ارائه خدمات اینترنتی به مناطق دورافتاده با استارلینک امضا کرده بودند، حالا به دلیل تحولات سیاسی و اقتصادی، مواضع خود را تغییر دادهاند.
ماسک که به دنبال تقویت استارلینک به عنوان راهحلی جهانی برای دسترسی به اینترنت است، حالا با چالشهایی جدی از سوی کشورهای مختلف از جمله کانادا روبهرو است. کشمکشهای سیاسی و اقتصادی میان کشورها و شرکتهای تحت رهبری ماسک، به وضوح نشان میدهد که فناوریهای نوین همچنان درگیر مسائل پیچیده سیاسی و اقتصادی هستند.