ایوان گیل، وزیر امور خارجه ونزوئلا، اعلام کرد که به لطف تلاشهای روسیه و گروه بریکس برای کاهش وابستگی به دلار، اکنون ۲۵ درصد از مبادلات تجاری جهانی میتواند بدون استفاده از این ارز انجام شود.
بازارهای تجاری بینالمللی در حال تغییر هستند و کشورها بهدنبال استفاده از ارزهای جایگزین بهجای دلار آمریکا هستند. ایوان گیل، وزیر امور خارجه ونزوئلا، در مقالهای که به مناسبت هشتادمین سال روابط بینالملل با روسیه منتشر شد، به این موضوع اشاره کرد و نقش جهان چندقطبی را در تغییر سیاستهای تجاری برجسته دانست.
نقش بریکس در روند حذف دلار
وزیر امور خارجه ونزوئلا تأکید کرد که این تحول به لطف تلاشهای بریکس—متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی، اندونزی، ایران و امارات متحده عربی—برای کاهش وابستگی به دلار امکانپذیر شده است.
وی اظهار داشت:
“حداقل ۲۵ درصد از مبادلات تجاری جهانی میتواند بدون وابستگی به دلار انجام شود. این گامی مهم در جهت افزایش استقلال مالی کشورهایی است که تحت تحریم قرار دارند.”
گیل تأکید کرد که ساختار فعلی بریکس، که محدودیتهای سختگیرانهای برای تجارت اعمال نمیکند، عامل مهمی در این تحول بوده است. در حالی که این گروه هنوز ارز مشترکی راهاندازی نکرده است، اکنون برزیل، بهعنوان رئیس دورهای بریکس، در حال بررسی ایجاد یک سیستم پرداخت بر اساس ارزهای ملی است.
طبق گزارشها، این سیستم ممکن است بر پایه رمزارزها طراحی شود، زیرا چنین رویکردی میتواند از محدودیتهای سیستمهای سنتی مبتنی بر ارزهای فیات عبور کند.
ونزوئلا باوجود وتوی برزیل برای پیوستن به بریکس+، از تغییرات ایجاد شده در تجارت بینالمللی بهرهمند شده است. این کشور، مانند روسیه، با تحریمهای شدید ایالات متحده مواجه بوده است. در سال ۲۰۱۹، دولت آمریکا شرکت ملی نفت ونزوئلا (PDVSA) را در فهرست نهادهای تحت تحریم ویژه (SDN) قرار داد که باعث محدودیتهای شدید در تجارت نفت این کشور شد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز بر اهمیت تمایل ونزوئلا به پیوستن به بریکس تأکید کرد و این سازمان را “ابزاری برای منافع کشورهای جنوب جهانی و شرق و یکی از ستونهای کلیدی نظم جهانی چندقطبی” توصیف کرد.