با ما همراه باشید

بانک

۸ سیاست پولی مهم بانک مرکزی برای تثبیت اقتصادی

منتشر شده

در

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی از ۸ اقدام مهم بانک مرکزی در زمینه سیاست‌های پولی و بانکی برای دست‌یابی به تثبیت اقتصادی رونمایی کرد.

کوروش پرویزیان، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در نشست تحلیلی ارزیابی آثار و نتایج سیاست‌های تثبیت اقتصادی طی سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، اظهار داشت که رئیس کل بانک مرکزی بار دیگر بر تداوم سیاست تثبیت اقتصادی تأکید کرده و بر عزم بانک مرکزی برای مهار تورم و ادامه این سیاست صحه گذاشتند.

وی افزود:

بانک مرکزی در سیاست‌های پولی، اقداماتی را در دو بخش سیاست کنترلی و پولی انجام داده است. در سیاست پولی، تأکید ویژه‌ای بر حکمرانی و مدیریت ریال، سامانه‌های پرداخت، رمز ارزها و صرافی‌های دیجیتال وجود دارد. همچنین، در راستای تمرکز وجوه دولت و انتقال آن از شبکه بانکی به بانک مرکزی، اقدامات قابل توجهی صورت گرفته است.

پرویزیان ادامه داد:

در بخش سیاست کنترلی، تدابیری همچون کنترل مقداری ترازنامه، مدیریت سپرده‌های قانونی متناسب با وضعیت شبکه بانکی، انتشار گواهی سپرده ۳۰ درصدی، گواهی‌ها برای تأمین مالی پروژه‌ها و سامان‌دهی اضافه برداشت بانک‌ها نیز در دستور کار قرار گرفته است.

وی همچنین گفت: بانک مرکزی در پایان سال ۱۴۰۲ موفق به دستیابی به رشد نقدینگی نزدیک به ۲۴ درصد شد و در سال ۱۴۰۳ نیز نقدینگی در کانال ۲۷ درصد قرار گرفت. با توجه به این موارد، قانون برنامه هفتم توسعه ابزارهای جدیدی را پیش‌بینی کرده و بانک مرکزی برنامه‌هایی برای تأمین سرمایه برای تولید کشور در نظر دارد.

۴ کانال ایجاد رانت در اقتصاد ایران

تیمور رحمانی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، در ادامه نشست، به تحلیل ریشه‌های تورم و رشد نقدینگی پرداخت. وی چهار کانال رانت‌جویی در اقتصاد ایران را برشمرد که شامل گستردگی نظام بروکراسی، افزایش یارانه‌ها، اجرای پروژه‌های عظیم و تسهیلات ارزان بانکی هستند که همگی منجر به تورم پنهان و رشد نقدینگی می‌شوند.

رحمانی همچنین اشاره کرد که تورم در زمستان ۱۴۰۱ به دلیل شوک‌های ناشی از حذف ارز ترجیحی و افزایش بحران‌های داخلی به شدت افزایش یافت، اما با سیاست‌های مناسب، این وضعیت تا حدودی کنترل شد.

اکبر کمیجانی، رئیس اسبق بانک مرکزی، در ادامه این نشست، به چالش‌های مدیریت کسری بودجه و هماهنگی‌های نادرست بین سیاست‌های مالی و پولی اشاره کرد. وی گفت که اقتصاد کشور به دلیل وابستگی به سیاست‌های مالی و بدهی‌های دولت با بحران‌های نقدینگی مواجه است و تا زمانی که کسری بودجه مهار نشود، بانک مرکزی نمی‌تواند تأثیر مؤثری در کنترل تورم داشته باشد.

کمیجانی همچنین به وضعیت عملیات بازار باز بین بانکی اشاره کرد و افزود که این عملیات، به دلیل عدم هماهنگی، به یکی از منابع رشد نقدینگی تبدیل شده است. وی تأکید کرد که باید از تسهیلات تکلیفی بودجه‌ای جلوگیری شود تا بانک مرکزی بتواند کنترل بیشتری بر تورم داشته باشد.

منبع: irna.ir

ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برترین ها

© تمامی حقوق برای رسانه کردیت‌ پلاس محفوظ می باشد و کپی برداری از محتوا مجاز نمی باشد.